Ramazan ayında beslenme ve uyku düzeni değiştiği için özellikle kronik hastalığı olan bireylerin ilaç kullanımına dikkat etmesi gerekiyor. Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği ve epilepsi gibi hastalıkları olan bireyler, doktor kontrolü olmadan ilaçlarını aksatmamalı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Set, bu konuda önemli uyarılarda bulunarak, “İlaçlar ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Oruç tutmaya uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar vermeli.” dedi.
İlaç Kullanımı Nasıl Düzenlenmeli?
Eğer doktor tarafından oruç tutmaya uygun olduğu belirtilen bireyler varsa, ilaç kullanımı şu şekilde planlanabilir:
✔ Günde tek doz ilaçlar sahur veya iftarda alınabilir.
✔ Günde iki defa alınması gereken ilaçlar iftar ve sahur olarak ayarlanabilir.
✔ Günde üç veya daha fazla ilaç kullanan hastalar için özel bir planlama gerekebilir.
Prof. Dr. Set, bu ilaç programlarının mutlaka bir doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Sıvı Tüketimi ve Beslenme Önemli
Kronik hastaların sadece ilaçlarını düzenli almakla kalmayıp, aynı zamanda sıvı tüketimine ve dengeli beslenmeye de özen göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Set, şu noktalara dikkat çekti:
✔ Günlük su tüketimi 2-3 litre olmalı.
✔ Kahve, çay ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz.
✔ Sıvı kaybını önlemek için iftar ve sahurda bol su içilmeli.
✔ Dengeli ve sağlıklı beslenme, ilaçlarla birlikte vücudun dengesini korumak için kritik bir faktördür.
Sağlığınızı Riske Atmayın!
Kronik hastalar için doktor önerisi olmadan oruç tutmak riskli olabilir. Prof. Dr. Set, bazı hastalar için oruç tutmanın sağlık açısından sakıncalı olabileceğini belirterek, şu uyarıyı yaptı:
“Bazı özel durumlarda ve hastalıkların iyileşme sürecinde oruç ileriki bir döneme ertelenebilir. Eğer sağlık açısından oruç tutmak uygun değilse, hekim önerilerine kesinlikle uyulmalıdır.”
Bu nedenle, özellikle kronik hastalığı olan bireyler uzman bir doktora danışarak oruç tutma kararını bilinçli bir şekilde vermelidir.