ABD merkezli hızlı moda markası Forever 21, alışveriş merkezlerinde azalan müşteri trafiği ve çevrimiçi perakendecilerin artan rekabeti nedeniyle altı yıl içinde ikinci kez Chapter 11 kapsamında iflas başvurusu yaptı.
Forever 21 Yeniden Çöküşte!
Bir dönem genç tüketiciler arasında trend belirleyici bir marka olan Forever 21, e-ticaretin yükselişi ve alışveriş merkezlerinin cazibesini yitirmesi nedeniyle ciddi mali sıkıntılar yaşadı.
Şirket, ABD’deki 350 mağazası için alıcı bulamayınca, iflasın tasfiye ile sonuçlanabileceği belirtiliyor. Ancak Forever 21’in marka hakkı ve fikri mülkiyetleri hala Authentic Brands Group bünyesinde bulunuyor.
İkinci İflas Başvurusu: Tasfiye Süreci Başladı
Forever 21, 2019 yılında da Chapter 11 kapsamında iflas başvurusu yapmış, daha sonra Authentic Brands Group, Simon Property Group ve Brookfield Asset Management Inc. ortak girişimi olan Sparc tarafından satın alınarak iflastan çıkmıştı.
Ancak şirket, artan borç yükü ve düşen satışlar nedeniyle bu kez çıkış yolu bulamadı.
Mağazalar Açık Kalacak, Tasfiye Satışları Başlıyor
Şirket, iflas sürecinde mağazalarının açık kalacağını ancak tasfiye satışlarının başlayacağını duyurdu. Mahkeme gözetiminde, varlıklarının tamamını ya da bir kısmını satmak için pazarlama süreci yürüteceğini açıkladı.
Delaware Bölgesi İflas Mahkemesi’ne yapılan başvuruda:
- Şirketin varlıklarının 100 milyon ila 500 milyon dolar arasında değiştiği,
- Borçlarının ise 1 milyar ila 10 milyar dolar arasında olduğu,
- 10.001 ila 25.000 arasında alacaklısı olduğu belirtildi.
Şirket, eğer başarılı bir satış gerçekleşirse tamamen kapanmaktan kaçınabilir ve yeniden yapılanma sürecine girebilir.
Forever 21’in Sahibi: “En Büyük Hata”
Forever 21, 2020 yılından beri Simon Property Group tarafından yönetilen JC Penney’nin birleşmesiyle kurulan Catalyst Brands çatısı altında faaliyet gösteriyor.
Authentic Brands CEO’su Jamie Salter, Forever 21’i satın almanın “hayatındaki en büyük hata” olduğunu söylemişti.
Forever 21: Efsanenin Düşüşü
1984 yılında Los Angeles’ta kurulan Forever 21, bir dönem genç tüketiciler arasında uygun fiyatlı ve trend kıyafetleriyle büyük bir popülerlik yakalamıştı.
2016 yılında dünya çapında 800 mağazaya ulaşan marka, bunların 500’ünü ABD’de işletiyordu. Ancak dijitalleşmeye ayak uyduramaması, rekabetin artması ve mali sıkıntılar nedeniyle bir kez daha iflas sürecine girdi.