Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun son 3 yılda yaklaşık 7 milyon araca hizmet verdiğini belirtti. Köprü ve otoyol sayesinde yıllık 25,3 milyar lira tasarruf sağlandığını açıkladı.
Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Asma Köprüsü
Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen 2 bin 23 metrelik orta açıklığa sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanını taşıyor. Toplam uzunluğu 3 bin 563 metre olan köprü, yaklaşım viyadükleriyle birlikte 4 bin 608 metreye ulaşıyor.
Köprünün 318 metre yüksekliğindeki çelik kuleleri, Çanakkale Zaferi’ne ithafen inşa edildi. Seyit Onbaşı’nın anısını yaşatan 16 metrelik top mermisi figürleriyle toplam yükseklik 334 metreye ulaşıyor.
Boğaz Geçiş Süresi 6 Dakikaya Düştü
Marmara Otoyol Ringi’nin en kritik noktası olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz ulaşım sağlıyor. Köprünün tamamlanmasıyla, boğaz geçiş süresi 6 dakikaya düştü.
Ayrıca, köprü ve otoyol akıllı ulaşım sistemleriyle donatıldı. 225 bin 250 metre uzunluğundaki fiber optik altyapı, olay algılama kamera sistemleri, meteoroloji ölçüm istasyonları ve acil çağrı sistemleri projeye entegre edildi.
Ekonomiye ve Çevreye Büyük Katkı
Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün son 3 yılda 7 milyon araca hizmet verdiğini açıkladı. Projenin yıllık 24 milyar lira zamandan, 1,3 milyar lira akaryakıttan olmak üzere toplam 25,3 milyar lira tasarruf sağladığını belirtti.
Ayrıca, köprü sayesinde karbon salınımı yılda 81 bin ton azaldı. Bu durum, çevre dostu ulaşım projelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu.