İstanbul’da, bebeklerin sağlık durumunu kötü göstererek bazı özel hastanelerin yenidoğan servislerine yönlendirdikleri ve bu yolla haksız kazanç elde ettikleri iddia edilen 58 sanıklı davada mahkeme ilk ara kararını verdi. 29’u tutuklu sanıktan 10’u tahliye edildi.
Tutuklu 10 sanık serbest bırakıldı
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Yenidoğan çetesi” davası olarak bilinen yargılamada 10 tutuklu sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Aralarında doktor, hemşire, sağlık yöneticisi ve belediye çalışanlarının bulunduğu sanıklara yurt dışına çıkış yasağı ve düzenli imza yükümlülüğü getirildi. Mahkeme, 19 sanığın ise tutukluluğunun devamına hükmetti.
Ara kararla birlikte yeni gelişmeler
Mahkeme, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım” suçlamasıyla yargılanan Mustafa Kemal Zengin’in dosyasını ana davadan ayırırken, tanık olarak dinlenen Şenay Çalıkoğlu hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Tutuksuz sanıklar Gözde Kul Yadigar, Hilal Vatansever, Meryem Küçükoğlu, İbrahim Oktay ve Tuğba Özkaynak hakkında uygulanan adli kontrol tedbirleri kaldırıldı. Davanın bir sonraki duruşması 30 Haziran’a ertelendi.
İddianame: Bebekler para aracı yapıldı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanıklar Dr. Fırat Sarı ve Dr. İlker Gönen’in suç örgütünü yönettiği; 112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in de sevk trafiğini sağladığı belirtiliyor. Örgütün, hasta bebeklerin durumunu olduğundan daha ağır gösterdiği, SGK’dan maksimum ödeme alabilmek için bu bebeklerin uzun süre hastanede tutulduğu ve bazı ailelerden de fazladan para talep edildiği öne sürülüyor.
Sanıklara yüzlerce yıl hapis istemi
İddianamede, 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “örgüt kurmak”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplam 582 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise benzer suçlardan 589 yıl 9 aya kadar hapis isteniyor.
Kapatılan hastaneler, genişletilen soruşturmalar
Soruşturma sürecinde İstanbul’da 9, Çorlu’da 1 olmak üzere 10 hastanenin ruhsatı iptal edildi; tedavi gören bebekler kamu hastanelerine sevk edildi. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i tehdit eden kişiler de tutuklandı. Ana dava kapsamında daha önce İlker Gönen’in Antalya’daki cezaevinde intihar ettiği duyurulmuştu.
Dava dosyasına son olarak Büyükçekmece Başsavcılığı’nın hazırladığı ve 13 sanığı kapsayan yeni bir iddianame daha eklendi. Dosya, mevcut ana davayla birleştirilerek Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde değerlendirilmeye devam edecek.