Dünya Mutluluk Raporu 2024, pandeminin ardından küresel ölçekte artan yardımsever davranışların kalıcılığını ortaya koydu. Rapora göre, 2020’de yükselen yardım, bağış ve gönüllülük gibi davranışlar hala pandemi öncesine kıyasla %10’dan fazla artış gösteriyor.
Yardım Etme Davranışı Kalıcı Hale Geldi
Kanadalı sosyal psikolog Prof. Lara Aknin, pandemiyle birlikte insanların yardım etmeye yönelik çekincelerini geride bıraktığını ifade etti. Özellikle komşu ve arkadaşlardan yardım almanın kaçınılmaz hale gelmesi, toplumsal dayanışma duygusunu pekiştirdi.
Aknin, bu eğilimin bir döngü yaratabileceğini belirtti:
“İnsanlar yardım ettikçe duygusal ödüller alıyor. Bu da hem bireysel hem toplumsal refahı artırıyor.”
Gönüllülük Ve Bağışlarda Artış Sürüyor
2024 verilerine göre, yardımseverlik göstergeleri pandemi öncesine göre yüksek seyrediyor. Özellikle gönüllülük ve bağış oranları tüm kıtalarda artış gösterdi. Her ne kadar 2023’e kıyasla küçük bir düşüş yaşansa da, ortalama düzey 2017-2019 yıllarına göre hâlâ %10’un üzerinde.
Yabancılara yardım etme oranı ise %18 artmış durumda.
İyiliğe Dair Algı Gerçeklerden Uzak
Rapor, insanları şaşırtan başka bir veri daha sundu: Yapılan bir 40 ülke araştırmasında, kaybedilen cüzdanların geri dönme oranı, insanların tahmin ettiğinin iki katı. Üstelik içi dolu cüzdanların iade edilme oranı daha da yüksek.
Bu bulgu, toplumların aslında düşündüğümüzden daha yardımsever olduğunu ortaya koydu.
Paylaşılan Öğünler Mutluluğu Artırıyor
Rapor, ortak yemek yemenin de mutluluğa katkısını vurguladı. Aile, arkadaş veya toplulukla birlikte yemek yiyen bireylerin, yaşam memnuniyeti ve sosyal destek düzeyleri daha yüksek çıktı.
Buna karşın, yalnız yemek yeme alışkanlığı artıyor. ABD’de 2003’ten bu yana yalnız yemek yiyenlerin sayısı %53 arttı. Bu durum, ülkenin mutluluk sıralamasında gerilemesinde etkili oldu.
Finlandiya Yine Zirvede, ABD Ve İngiltere Düşüşte
147 ülkenin sıralandığı Dünya Mutluluk Endeksi 2024‘te ilk sırayı yine Finlandiya aldı. Bu, ülkenin üst üste sekizinci kez zirvede yer alışı oldu.
Kosta Rika ve Meksika ise ilk kez ilk 10’a girdi. Buna karşın, ABD 24. sıraya, Birleşik Krallık ise 23. sıraya geriledi. Bu, her iki ülke için de tarihsel olarak en düşük sıralamalardan biri.
Sanayileşmiş Ülkeler Geriye Gidiyor
Raporda dikkat çeken bir diğer sonuç ise:
“Artık hiçbir büyük sanayi ülkesi mutluluk sıralamasında ilk 20’de yer almıyor.”
Bu durumun, Avrupa ve ABD’de sosyal güven ve refah düzeyindeki düşüşlerle doğrudan bağlantılı olduğu vurgulandı.
Siyasi kutuplaşma ve sisteme karşı yükselen tepkiler de bu tabloyu besliyor.
Yeni Öncelikler: Güven Ve Ortak Deneyimler
Raporun editörlerinden ve Oxford Wellbeing Research Centre Direktörü Prof. Jan-Emmanuel De Neve, şu değerlendirmede bulundu:
“Geleneksel mutluluk ölçütleri olan sağlık ve gelir yeterli değil. Güven duygusu ve paylaşılan deneyimler, beklenenden çok daha güçlü belirleyiciler.”