Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, ABD hükümetinin Chevron şirketine verdiği lisansın iptal edilmesine yönelik sert bir tepki gösterdi. Rodriguez, ABD’nin bu kararını, Venezuela’daki başarısız muhalefet kesimlerinin baskısına boyun eğilerek aldığını belirtti. “Yeni ABD hükümeti, Chevron’a kesin yaptırımlar uygulayarak, Venezuela’nın başarısız ve yenilmiş muhalif kesimlerinin baskısına boyun eğdi,” diyen Rodriguez, bu adımın ülkesinin ekonomisini zayıflatmaya yönelik bir hareket olduğunu savundu.
Venezuela’nın Ekonomik İyileşme Süreci
Rodriguez, açıklamalarında Chevron’un, yüzyılı aşkın bir süredir Venezuela’da petrol sahaları işletmiş olduğunu vurguladı. Ancak, bugün şirketin Venezuela’daki faaliyetlerinin sonlandırılmasının, ülkenin içindeki aşırılık yanlısı lobinin baskısıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Rodriguez, “Ne geçmişte ne de şimdi, aynı başarısız ve mağlup muhalifler ülkemize zarar veremeyecek. Ulusal birlik ve sosyal adaletle ekonomik iyileşme sürecimiz devam edecek,” diyerek ülkesinin ekonomik kalkınma sürecine olan inancını yineledi.
ABD’nin Kararının Arkasında Hangi Etkenler Var?
Yerel basında çıkan haberlere göre, Chevron’un Venezuela’daki faaliyetlerine son verilmesi kararının arkasında, Venezuelalıların yoğun olarak yaşadığı Florida eyaletindeki Cumhuriyetçi Parti milletvekillerinin baskısıbulunuyor. Bu milletvekilleri, Chevron’un Venezuela’ya sağladığı dolar finansmanının özellikle Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun hükümetine ekonomik açıdan fayda sağladığını öne sürerek, şirketin faaliyetlerini durdurulmasını talep etti.
Chevron’un Venezuela’daki Faaliyetleri
Chevron, Venezuela’da faaliyet gösteren tek büyük ABD petrol şirketi olarak biliniyor. Petroleos de Venezuela S.A.(PDVSA) ile ortaklık yapan şirket, 2024 yılında günlük 200 bin varilden fazla üretim yapmayı başarmıştı. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Chevron’a Venezuela’daki faaliyetlerine son vermesi için 3 Nisan’a kadar süre tanımıştı.