Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kaya, üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan bireylerde birkaç hafta sonra ortaya çıkan kalp gribi (miyokardit) vakalarında artış yaşandığını söyledi. Boğaz ağrısı, kırgınlık, halsizlik gibi şikâyetlerle başlayan hastalık, kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi daha ciddi belirtilerle devam edebiliyor.
Solunum Yolu Enfeksiyonu Kalbi Hedef Alabiliyor
Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin, virüslerin kalp kasını etkilemesiyle oluşan bir enflamasyon olduğunu belirtti. Kovid-19 pandemisinden sonra bu tanının daha sık konulduğunu ve başvuru sayılarının arttığını ifade etti.
“Hastalar ilk olarak boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı gibi klasik soğuk algınlığı belirtileri yaşıyor. Ancak 10-15 gün sonra keskin göğüs ağrısı, çarpıntı, sırt üstü yatarken artan baskı hissi gibi semptomlarla kardiyoloji kliniklerine geliyorlar” dedi.
20-50 Yaş Erkeklerde Daha Sık Görülüyor
Kaya, kalp gribinin özellikle genç erkeklerde daha yaygın olduğunu ifade ederek, “Her yaş grubunda görülebilir ama en çok 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde tanı koyuyoruz” dedi. Hastalara öncelikle istirahat ve destek tedavisi önerdiklerini, kalp fonksiyonlarında bozulma varsa ritim düzenleyici ilaçlar kullandıklarını belirtti.
Ölümle Sonuçlanabilen Vakalar Var
“Hastaların %70-80’i hafif atlatıyor ve kendiliğinden iyileşiyor. Ancak %20-25’lik bir grup ciddi şikâyetlerle başvuruyor. Nadir de olsa, kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları nedeniyle ölümle sonuçlanan vakalar da oluyor,” uyarısında bulundu.
2 Milyona Yakın Kişiye Kalp Gribi Tanısı Kondu
Prof. Dr. Kaya, dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi tanısı konulduğunu belirtti. 1500 otopsi vakasında yalnızca %1’lik kısmının kalp gribinden öldüğü tespit edildi.
Tekrarlayabilir, Bağışıklığa Dikkat Edilmeli
Prof. Dr. Kaya şu uyarıda bulundu:
“Kalp gribi grip gibi tekrar edebilen bir rahatsızlık. Bu nedenle tanı almış kişilerin bağışıklıklarını güçlü tutmaları, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları çok önemli. Şikâyetler yeniden görülürse vakit kaybetmeden kardiyolojiye başvurulmalı.”
Genç Bir Hastanın Hikayesi: “Kalp Gribini O Gün Öğrendim”
19 yaşındaki üniversite öğrencisi Arın Kıraç, bir sabah şiddetli göğüs ağrısıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini düşündü. Hastanede yapılan tetkiklerde kalp kası enzimlerinde yükseklik tespit edilince kalp gribi tanısı kondu.
“Hayatımda hiç duymamıştım. Doktorumdan öğrendim. 3 gün hastanede yattım, dinlendim ve beslenmeme dikkat ettim. Sporuma ara verdim ama iyileşince yeniden başladım” diyen Kıraç, bu sürecin ciddi bir farkındalık yarattığını söyledi.