Türk yatırımcılar, yurt dışında konut yatırımlarını hızla artırıyor. 2024 yılında yurt dışı gayrimenkul alımı için 2 milyar 513 milyon dolar harcayan Türkiye’deki yerleşikler, en çok konutu Dubai ve Yunanistan’dan aldı.
Yurt Dışı Harcamaları Yüzde 20 Arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt dışı konut yatırımları 2024’te bir önceki yıla göre %20,5 artışla 2,5 milyar doları aştı. Sadece Ocak ayında bu harcama 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.
“Altın Vize” İçin Yunanistan Tercih Ediliyor
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Başkanı Bayram Tekçe, artan ilgiyi altın vize programlarına bağladı. Tekçe, şunları söyledi:
“Yurt dışında gayrimenkul alımının birinci nedeni, vize serbestisi sağlayan yatırım programları. Türkler, bu nedenle en çok Yunanistan ve Dubai’ye yöneliyor.”
Yunanistan’da 250 bin avroluk yatırım ile tüm Avrupa’ya kapılar açılıyor. Portekiz ve İspanya gibi ülkeler programlarını kapatırken, Macaristan yeni fırsatlar sunmaya başladı.
Türkiye’de Kiracı-Sahip Krizi Yatırımcıyı Uzaklaştırıyor
Tekçe, yatırımcıların bir diğer neden olarak Türkiye’de yaşanan ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarını gösterdi. Kira düzenlemeleri ve yargı süreçlerinin yatırımcının güvenini azalttığını vurgulayan Tekçe, birçok kişinin gelirini ve mülkünü güvenli limanlarda değerlendirmek istediğini söyledi.
Ortalama Konut Bedeli 500 Bin Dolar
Yurt dışında alınan konutların ortalama fiyatı 500 bin dolar seviyesinde. En düşük fiyatlar ise 300 bin dolardan başlıyor. Tekçe, alım kararlarında kira geliri potansiyelinin en önemli faktör olduğunu belirtti.
Dubai’de İlk 7 İçindeyiz, Hedef İlk 5
Parcel Estates CEO’su Özden Çimen, Türk yatırımcıların son yıllarda Dubai’ye ilgisinin hızla arttığını ifade etti. Dubai, yüksek kira getirisi ve vergisiz yatırım avantajlarıyla dikkat çekiyor.
Çimen, Türkiye’nin Dubai’de en çok gayrimenkul alan 7. ülke olduğunu ve 2025 yılında ilk 5’e girilebileceğini söyledi.
Türk Firmaları Dubai’de Mega Projelere İmza Atıyor
Sadece bireysel değil, Türk inşaat şirketleri de Dubai’de aktif. Özellikle metro, otoyol ve büyük konut projelerinde Türk müteahhitler önemli roller üstleniyor. Çimen, Dubai metrosunun genişletilmesinde Türk firmaların belirleyici konumda olduğunu belirtti.
Türkiye Yatırımcı Kaybediyor mu?
Yerli yatırımcı yurt dışına yönelirken, Türkiye’de yabancı yatırımcı ilgisinin azaldığını belirten Tekçe, bu trendi tersine çevirmek için yatırımcı dostu vize ve oturum politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca abone işlemleri, oturum izinleri ve tanıtım faaliyetlerinde ciddi iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.