Türkiye otomotiv endüstrisi, 2024 yılının şubat ayında yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ancak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sektörde ihracat yüzde 4,7 oranında bir düşüş yaşadı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamalara göre, Türkiye’nin toplam dış satımından otomotiv sektörünün payı yüzde 14,3 olarak kayıtlara geçti. Şubat ayında otomotiv sektöründeki en büyük ihracat kalemi, 1 milyar 224 milyon dolar ile “tedarik endüstrisi” grubunda yer aldı.
Binek Otomobil İhracatında Küçük Düşüş
Binek otomobil ihracatı, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 0,6 oranında azalarak 920 milyon dolar seviyelerine geriledi. Otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı ise yüzde 9,5 oranında bir azalma ile 211 milyon dolara düştü. Diğer taraftan, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 480 milyon dolar olarak kaydedilirken, çekici ihracatı ise 116 milyon dolar oldu.
Ülkeler Arası Dış Satımda Farklı Yönelimler
Almanya, tedarik endüstrisi ürünlerinin en fazla ihracat yapıldığı ülke olarak öne çıkarken, bu pazara yapılan satışlar yüzde 7 oranında azaldı. Öte yandan, Romanya’ya yapılan ihracat yüzde 23, İspanya’ya ise yüzde 41 oranında artış gösterdi. Çekya’ya yapılan ihracat da yüzde 27 oranında bir artış yaşadı.
Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya yapılan dış satımda ise bir değişiklik görülmedi ve geçen yılki seviyelere paralel kaldı. İspanya’ya binek otomobil ihracatında ise yüzde 68, Slovenya’ya yüzde 90 ve Portekiz’e ise yüzde 251 oranında büyük bir artış yaşandı.
Eşya Taşıma Araçlarında Yüksek Artışlar
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar grubunda Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 120 oranında artarken, İspanya’ya ise yüzde 198 oranında büyük bir ihracat artışı kaydedildi.
Otobüs ve Minibüs Ürün Grubunda da Artış
Otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda ise Birleşik Krallık’a yapılan ihracat yüzde 63 artarken, Polonya ve Sırbistan gibi ülkelere yapılan ihracat üç haneli oranlarda arttı.
Almanya, Türkiye otomotiv sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke olmaya devam etti. Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 7 artarak 470 milyon dolara ulaşırken, Fransa’ya yüzde 5’lik bir azalma ile 316 milyon dolarlık dış satım yapıldı. Birleşik Krallık’a ise yüzde 17’lik bir düşüşle 299 milyon dolar değerinde ürün gönderildi.