ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, 2025 yılı için “Dünyanın En İyi 3000 Üniversitesi” sıralamasını açıkladı. Türkiye, 126 üniversitesiyle bu listeye girerek son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’nin bu başarıları, yükseköğretim kurumlarının bilimsel yayınlar, atıf sayıları ve uluslararası işbirliği gibi önemli göstergelere dayanan sıralamalarla sağlanmış oldu.
Türkiye’nin Yüksek Başarıya Ulaşması
Dünya çapında yükseköğretim kuruluşlarının sıralamalarını yapan 11 kuruluştan biri olan ODTÜ URAP, bu yıl yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin 126 üniversitesini “dünyanın en iyi 3000 üniversitesi” arasına dahil etti. Bu sayı, Türkiye’nin son 5 yıldaki en iyi performansı oldu. 2019 yılında 111, 2020‘de 112, 2021‘de 118 ve 2023‘te 119 üniversiteyle yer alan Türkiye, 2025 sıralamasında 126 üniversiteyle listede yer aldı. Bu artış, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki uluslararası başarılarının arttığını gösteriyor.
Türkiye’den İlk 1000’de Yer Alan Üniversiteler
Sıralamada Türkiye’den 11 üniversite, ilk 1000‘de kendine yer buldu. Türkiye’nin en yüksek sıralamalara sahip üniversiteleri şu şekilde sıralandı:
- Hacettepe Üniversitesi – 573’üncü
- İstanbul Teknik Üniversitesi – 712’nci
- Ankara Üniversitesi – 760’ıncı
- İstanbul Üniversitesi – 813’üncü
- Koç Üniversitesi – 862’nci
- ODTÜ – 881’inci
- Gazi Üniversitesi – 886’ncı
- Ege Üniversitesi – 903’üncü
- Atatürk Üniversitesi – 921’inci
- Yakın Doğu Üniversitesi – 977’nci
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa – 985’inci
Dünyanın En İyi Üniversiteleri ve Türkiye’nin Yerleri
ODTÜ URAP’ın sıralamasına göre, dünyanın en iyi üniversitesi Harvard Üniversitesi olarak belirlendi. Harvard, bu alanda yıllardır liderliğini koruyor. Fransa’dan Paris Cite Üniversitesi ikinci sırada yer alırken, Kanada’dan Toronto Üniversitesi ise üçüncülüğü elde etti. Türkiye’den ise 126 üniversite, dünya sıralamasında önemli dereceler aldı. Bu başarı, Türkiye’nin akademik alanlarda geldiği noktayı ve bilimsel üretkenliğini gözler önüne seriyor.
Çin, İlk 10’da En Fazla Üniversiteye Sahip Ülke Oldu
Sıralamanın ilginç bir başka yönü ise Çin‘in ilk 10‘da 4 üniversitesinin bulunması. Bu, Çin’in eğitim sisteminin güçlendiğini ve dünya çapında yükseköğretim alanında daha fazla söz sahibi olduğunu gösteriyor. ABD ve İngiltere ise sırasıyla 2 üniversiteyle ilk 10’da yer aldı. İlk 10’daki üniversiteler şu şekilde sıralandı:
- Harvard Üniversitesi (ABD) – 1’inci
- Paris Cite Üniversitesi (Fransa) – 2’nci
- Toronto Üniversitesi (Kanada) – 3’üncü
- College London Üniversitesi (İngiltere) – 4’üncü
- Zhejiang Üniversitesi (Çin) – 5’inci
- Shanghai Jiao Tong Üniversitesi (Çin) – 6’ncı
- Tsinghua Üniversitesi (Çin) – 7’nci
- Oxford Üniversitesi (İngiltere) – 8’inci
- Stanford Üniversitesi (ABD) – 9’uncu
- Peking Üniversitesi (Çin) – 10’uncu
Türkiye’nin Eğitimde Yükselen Performansı
Türkiye’nin son 5 yılda gösterdiği bu yükseliş, yerel üniversitelerin akademik başarılarını ve araştırma kapasitelerini artırdığının açık bir göstergesidir. TÜBİTAK, YÖK gibi kuruluşlar ve üniversiteler arasındaki işbirlikleri, Türkiye’nin dünya sıralamalarındaki yerini iyileştirmek için etkili bir rol oynamaktadır. Ayrıca, bilimsel makalelerin arttığı, uluslararası işbirliklerinin güçlendiği ve eğitim altyapısının geliştiği görülmektedir.