Türkiye, geçen yıl 1,3 gigavat ilave ederek karasal rüzgar enerjisi kapasite artışında Avrupa’da üçüncü sırada yer aldı. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope tarafından hazırlanan 2024 verilerini içeren “2025-2030 İstatistikler ve Görünüm Raporu”na göre, geçen yıl Avrupa genelinde 16,4 gigavatlık yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kuruldu.
Avrupa’da Rüzgar Enerjisi Kapasite Artışı
2024’te, Avrupa’da en yüksek karasal rüzgar kapasitesini 3,2 gigavat ile Almanya ekledi. Almanya’yı 1,4 gigavat ile Finlandiya, 1,3 gigavat ile Türkiye, 1,1 gigavat ile İspanya, ve 1 gigavat ile Fransa takip etti. Bu veriler, Türkiye’nin rüzgar enerjisi yatırımlarının büyüklüğünü ve ülkenin yenilenebilir enerji alanındaki gücünü ortaya koyuyor.
Avrupa genelinde 13,8 gigavat kapasite artışı sağlanırken, bu artışın büyük çoğunluğunu karasal rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu. Avrupa Birliği (AB), bu dönemde 12,9 gigavat yeni rüzgar kapasitesine ulaşarak, karasal rüzgar santrallerinin toplam kurulumların yüzde 90’ını oluşturdu.
Karasal Rüzgar Enerjisi Yatırımlarının Artışı
2025-2030 yılları arasında Avrupa’da yaklaşık 186 gigavatlık yeni rüzgar enerjisi projesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu dönemde karasal rüzgar santralleri, tüm yatırımların yüzde 75’ini oluşturacak. Bu projeler, Avrupa’nın elektrik üretimine önemli katkılar sağlayacak. Geçen yıl karasal rüzgar santrallerinin kurulumları, AB’nin toplam elektrik talebinin yüzde 19’una denk gelen 475 teravatsaatlik bir katkı sağladı.
Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Yatırımları
Türkiye, rüzgar enerjisi kapasitesi açısından Avrupa’da önemli bir oyuncu haline gelmeye devam ediyor. 2024 itibarıyla Türkiye, karasal rüzgar türbini kurulumlarında 272 türbinle Avrupa’nın en yüksek üçüncü sırasına yerleşti. Türkiye’nin rüzgar enerjisine yaptığı bu yatırımlar, ülkenin yeşil enerji alanındaki büyüme hedeflerine paralel olarak artmaya devam ediyor.
Türbin Kapasitesindeki Artış
Avrupa’da rüzgar enerjisi türbinlerinin kapasitesi de önemli bir artış gösterdi. Geçen yıl, karasal rüzgar türbinlerininortalama kapasitesi 4,6 megavat olurken, deniz üstü rüzgar türbinlerinin kapasitesi ise 10,1 megavat olarak hesaplandı. Türbin kurulumlarında ise Almanya, 644 türbinle ilk sırada yer alırken, Fransa 387 türbinle ikinci, Türkiye ise 272 türbinle üçüncü sırada yer aldı.
Gelecek Yatırımları
Avrupa’da önümüzdeki dönemde rüzgar enerjisi yatırımları hız kesmeyecek. 2025-2030 yılları arasında, karasal rüzgar enerjisi projelerinin yoğun bir şekilde artması bekleniyor. Bu, yenilenebilir enerji alanında daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir enerji üretimi sağlamak adına kritik bir adım olarak görülüyor.