İslam dünyasında arınma, bereket, yardımlaşma ve paylaşma ayı olarak bilinen Ramazan, yarın başlıyor. Bu mübarek ayda, oruç ibadetiyle birlikte teravih namazı, fitre, mukabele okunması ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi gibi ibadetler de öne çıkıyor. Ramazan, aynı zamanda ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği, toplumsal dayanışmanın arttığı bir dönem olarak idrak ediliyor. İşte oruçla ilgili merak edilen bazı soruların yanıtları:
1. Aşı Olmak veya İğne Yaptırmak Oruçu Bozar Mı?
Oruç, yemek, içmek ve cinsel ilişki gibi şeylerle bozulur. Ancak gıda veya keyif verici olmayan enjeksiyonlar, orucu bozmaz. Örneğin, aşı olmak orucu bozmaz. Bununla birlikte, gıda veya keyif verici enjeksiyonlar (vitamin iğneleri, serum vb.) orucu bozar. Bu durumda, oruç bozulur ve kaza yapılması gerekir.
2. Oruçlu İken Kan Vermek ve Vücuda Kan Almak Oruçu Bozar Mı?
Kan vermek, orucu bozmaz, ancak vücuda kan almak beslenme kapsamında sayıldığından orucu bozar.
3. Kusmak Oruçu Bozar Mı?
Kusmak, kendiliğinden gerçekleşirse orucu bozmaz. Ancak kişi kendi isteğiyle ağız dolusu kusarsa, orucu bozulur. Ayrıca, kustuğu için orucu bozulduğunu düşünen kişi yemek veya içmekle devam ederse, orucu bozulur ve kazayapılması gerekir.
4. Orucu Kasten Bozmanın Hükmü Nedir?
Kasten orucu bozmak, büyük bir günahtır. Hz. Peygamber, orucu bilerek bozanların kefaret ile yükümlü olacağını belirtmiştir. Kefaret, 60 gün ara vermeksizin oruç tutmak ya da 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurmaktır. Bunun dışında, bozulan oruç kaza edilmelidir.
5. Ramazanda Oruçluyken Yolculuğa Çıkan Kimse, Yolculuk Sebebiyle Oruçunu Bozarsa Ne Yapması Gerekiyor?
Sefer mesafesi kadar bir yolculuğa çıkan kişi, yolculuk esnasında orucunu bozarsa, oruç kefaret gerektirmez, ancak kaza edilmelidir. Yolculukta oruç tutmak isteyen kişi, niyet ettikten sonra orucunu bozmamalıdır.
6. Oruç Tutacak Gücü Olduğu Halde Tutmayan Bir Kimse, Fidye Vererek Oruç Borcundan Kurtulur Mu?
Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı veya iyileşmesi mümkün olmayan hastalar için fidye verilebilir. Ancak, gücü olduğu halde oruç tutmayanlar fidye veremez, sadece orucunu kaza etmelidir.
7. Uzman Bir Doktorun Oruç Tutmamasını Önerdiği Kimse Ne Yapmalıdır?
Bir doktorun oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağına karar verdiği kişi, oruç tutmayabilir. Eğer hastalığı geçici ise, tutamadığı oruçları kaza eder, kalıcı hastalık varsa fidye verir.
8. Kadınlar Adet ve Lohusalık Hallerinde Oruç Tutabilirler Mi?
Adet ve lohusalık halindeki bir kadının oruç tutması haramdır. Bu durumda, kadının tutmadığı oruçları temizlendikten sonra kaza etmesi gerekir. Namaz ise kaza edilmez.
9. Uçakla Seyahat Eden Oruçlu Kişi İftarını Nereye Göre Yapmalıdır?
Uçakla seyahat eden oruçlu kişi, bulunduğu yere göre iftarını yapmalıdır. Eğer uçakta uçuş esnasında iftar saati belirlenmişse, bu saati takip eder. Aksi halde, uçağın üzerinde bulunduğu yere göre iftar yapılır.
10. Oruç Fidyesi Nasıl Ödenir?
Oruç fidyesi, fitre bedeli kadar olup ramazanın başında, içinde ya da sonunda verilebilir. Fidye bir fakire toplucaverilebileceği gibi birkaç fakire de dağıtılabilir. Fidye vermek güçlükle karşılaşanlar ise Allah’tan bağışlanmadilemelidir.