Portekiz’de Başbakan Luis Montenegro hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından yaşanan siyasi kriz, hükümetin güven oylamasında düşmesiyle sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Meclis’in feshedilmesine ve 18 Mayıs’ta erken genel seçim yapılmasına karar verdi.
Siyasi Krizin Merkezinde Yolsuzluk İddiaları Var
Başbakan Montenegro, kendisinin kurduğu ancak daha sonra hisselerini ailesine devrettiği Spinumviva adlı şirketin, kumarhane ve otel işletmeleriyle bağlantılı olduğu iddiaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
İlk olarak aşırı sağcı Chega Partisi, ardından Portekiz Komünist Partisi (PCP) tarafından sunulan gensoru önergeleri reddedilse de Montenegro hükümeti, krizden çıkmak için güvenoyuna gitmek zorunda kaldı. 142 milletvekilinin “hayır” oyu vermesiyle hükümet düştü.
Bu gelişmeyle birlikte Portekiz, son üç yıl içinde üçüncü kez genel seçime gitmek zorunda kalacak.
Cumhurbaşkanı De Sousa: “Portekiz’de Bir İlk Yaşandı”
Cumhurbaşkanı De Sousa, yaşanan siyasi krizin Portekiz demokrasisinde eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu belirterek, “Bu bir politika meselesi değil, güvenilirlik ve ahlak meselesi” ifadelerini kullandı. De Sousa, partilere ekonomi, istihdam ve eğitim gibi halkı doğrudan ilgilendiren konulara odaklanmaları çağrısında bulundu.
Son Anketler: Sosyalist Parti Yükselişte
Portekiz basınında yer alan son anketlere göre, yaşanan kriz muhalefetteki Sosyalist Parti’yi (PS) güçlendirdi. PS’nin seçimlerden birinci parti olarak çıkması bekleniyor.
Portekiz’de Son 3 Yılda 3. Kez Sandık Kuruluyor
- Kasım 2023: Antonio Costa, adının geçtiği bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle başbakanlıktan istifa etti.
- Mart 2024: Erken seçimlerin ardından Montenegro liderliğinde azınlık hükümeti kuruldu.
- Mayıs 2024: Yolsuzluk iddialarıyla sarsılan hükümet güvenoyu alamadı ve ülke bir kez daha seçime gidiyor.
Portekiz’de en son 1977 yılında bir hükümet güvenoyuyla düşmüştü. Bu olay, 48 yıl sonra bir ilk olarak tarihe geçti.