ABD ve diğer büyük ekonomilerde ticaret politikalarındaki belirsizlik, küresel büyümeyi olumsuz etkiliyor. OECD’nin yeni raporuna göre, ticaret savaşlarının ve hızlı politika değişikliklerinin etkisiyle küresel büyüme hızı yavaşlayacak.
OECD: Küresel Büyüme Hız Kesmeye Devam Edecek
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan rapora göre, küresel ekonomik büyüme 2024’te %3,2’den 2025’te %3,1’e, 2026’da ise %3’e düşecek. Özellikle ABD’de daha sert bir daralma bekleniyor.
ABD ekonomisinde büyümenin 2024’te %2,8’den 2025’te %2,2’ye, 2026’da ise %1,6’ya gerilemesi öngörülüyor. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, artan politika belirsizliği ve ticaret kısıtlamalarının üretim ve tüketim maliyetlerini artıracağını vurguladı.
ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Gerilimi Tırmanıyor
ABD Başkanı Donald Trump, Çin, Kanada, Meksika, Avrupa Birliği, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerden gelen çelik ve alüminyuma %25 ek vergi getirdi. Bu ülkeler, ABD’nin hamlesine karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
Trump, önümüzdeki ay yeni gümrük vergileri getireceğini açıklarken, OECD raporu bu tür kısıtlamaların küresel enflasyonu hızlandırabileceği uyarısında bulundu.
Avrupa ve Meksika İçin Kötü Senaryolar
Avrupa ekonomisi için büyüme beklentileri zayıf. Euro bölgesinin 2024’te %1 büyümesi, 2025’te ise %1,2’ye yükselmesi bekleniyor. Ancak Meksika ekonomisi için tahminler çok daha kötü. Büyümenin 2024’te -%1,3, 2026’da ise -%0,6 olacağı öngörülüyor.
Hindistan ve Çin Ekonomileri Daha Dirençli
OECD raporuna göre, Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmayı sürdürecek. 2024’te %6,3 büyüyen Hindistan ekonomisi, 2025’te %6,4 ve 2026’da %6,6 büyüyecek.
Çin ise 2025’te %4,8 ve 2026’da %4,4 büyüme ile daha sağlıklı bir görünüm sergiliyor. Ancak OECD, ticaret kısıtlamalarının artması halinde bu ülkelerde de enflasyon ve büyüme üzerinde olumsuz etkiler görülebileceği konusunda uyarıyor.
Yapay Zeka Küresel Ekonomiye Umut Olabilir
OECD’nin baş ekonomisti Álvaro Santos Pereira, ticaret savaşları nedeniyle ekonomik yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu belirtirken, yapay zekânın küresel ekonomiye olumlu katkılar sağlayabileceğini vurguladı.
Pereira, “Önümüzdeki on yıl içinde yapay zekâ, işgücü verimliliğinde büyük bir artış yaratacak. Robotik ve otomasyon teknolojileriyle birleştiğinde, küresel ekonomiye yeni bir ivme kazandırabilir” dedi.