Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ABB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Ankara Kent Konseyi’nin düzenlediği “Mor Mikrofon” panelinde gençlere seslendi. Yöneticilerin halka hizmet eden memurlar olduğunu vurgulayan Yavaş, hiç kimsenin vazgeçilmez olmadığını söyledi.
“Bugün sizi yönetenler olabilir ancak unutmayın ki onlar sizin memurlarınızdır. Maaşlarını siz ödüyorsunuz ve size hizmet etmek zorundalar” diyen Yavaş, toplumda bireylerin haklarını bilmeleri gerektiğinin altını çizdi. “Kimse olağanüstü, vazgeçilmez ya da üstün değildir” ifadesiyle, yöneticilerin halka hesap vermesi gerektiğini belirtti.
Kadınların Kent Yaşamındaki Rolü Konuşuldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Ankara Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenen “Mor Mikrofon” paneli, kadınların kent yaşamındaki deneyimlerine ve beklentilerine odaklandı. “Genç Kadınların Gözünden Eşitlikçi ve Kapsayıcı Kentler” temasıyla düzenlenen etkinliğe; Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ABB Başkanvekili Faruk Köylüoğlu, bürokratlar, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda genç kadın katıldı.
Konuşmasında genç kadınlara kent yönetimine dair sorgulayıcı olmaları gerektiğini söyleyen Yavaş, yöneticilerin halka karşı sorumluluklarını hatırlatarak, “Hayatta gördüğünüz hiç kimse olağanüstü özelliklere sahip değildir. Kimse vazgeçilmez değildir. Bizden hesap sormanız gereken tek şey, kent yaşamında eksik kalan hizmetlerdir” dedi.
“Vatandaşın Talepleri Doğrudan Dikkate Alınıyor”
Sosyal medya ve Başkent 153 hattı üzerinden vatandaşların yönetime aktif olarak katılım sağladığını belirten Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gelen taleplerin sayısını açıkladı: “Sadece sosyal medya, WhatsApp ve 153 hattı üzerinden 3 milyon başvuru aldık.” Bu verinin, halkın yönetimle doğrudan iletişim kurduğunu gösterdiğini söyledi.
“Bazen sert eleştiriler alsak da vatandaşların doğrudan taleplerini iletmesi bizim için çok değerli” diyen Yavaş, belediyenin vatandaşın geri bildirimleri doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı.
Kent Konseyleri Katılımcı Yönetimin Temelidir
Vatandaşın yönetime etkin katılımının kent konseyleri aracılığıyla sağlanabileceğini ifade eden Yavaş, katılımcı belediyecilik anlayışıyla bütçenin halkın taleplerine göre oluşturulduğunu söyledi.
“550 kamu ve özel kuruluşa ‘Önümüzdeki yıl için bütçeyi hazırlıyoruz, talepleriniz nedir?’ diye soruyoruz. Çünkü parayı halk ödüyor ve harcamaların da onların önceliklerine göre yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Toplumun farklı kesimlerinden gelen taleplerin belediye politikalarında belirleyici olduğunu vurguladı.
“Ankara İçin Sözü Olan Herkes Buyursun Gelsin”
Ankara Kent Konseyi’nin katılımcı yönetim anlayışının merkezinde olduğunu söyleyen Yavaş, kent sorunlarının ancak ortak akılla çözülebileceğini ifade etti.
Bir pazar günü sosyal medyada Ankara Kent Konseyi toplantısına dair bir mesaj gördüğünü anlatan Yavaş, “Soğuk bir pazar günü insanlar evinden çıkıp Ankara için bir şeyler söylemeye geliyorsa, bu çok değerli bir çabadır. Biz de her zaman bu çabayı desteklemeye hazırız” dedi.
Kent yönetiminde halkın söz hakkı olması gerektiğini vurgulayan Yavaş, “Halkın parasını harcıyoruz. O yüzden öncelikleri belirlerken halkın karar vermesi gerekir. Meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve üniversiteleri işin içine katmadan karar verirseniz, yanlış yaparsınız” diyerek katılımcı yönetimin önemini bir kez daha dile getirdi.