Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2024 yılı için Avrupa ve Orta Asya’daki kızamık vakalarına ilişkin çarpıcı bir rapor yayımladı. 1997’den bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını duyuran rapor, bölgedeki kızamık salgınının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.
Raporda, 2024 yılı için toplam 127 bin 350 kızamık vakasının bildirildiği ve bunun, 2023 yılına göre iki kat artış anlamına geldiği belirtildi. Bu rakam, son 27 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, “Kızamık geri döndü ve bu bir uyarı çağrısıdır” diyerek aşılama oranlarının artırılmasının sağlık güvenliği açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.
Vaka Artışında En Büyük Risk 5 Yaş Altı Çocuklar İçin
Raporda, kızamık vakalarının %40’ından fazlasının 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğü ve hastalığa yakalananların yarısından fazlasının hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.
Özellikle aşılanmamış çocukların en büyük risk grubunu oluşturduğu belirtilirken, 6 Mart 2025 itibarıyla toplam 38 ölüm bildirildiği açıklandı.
Raporda ayrıca, Avrupa Bölgesi’nin küresel kızamık vakalarının üçte birini oluşturduğu bilgisi paylaşıldı. Bu durum, bölgedeki aşı programlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
DSÖ: “Aşılanma Oranları Artmazsa Sağlık Güvenliği Tehlikede”
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, aşının salgınla mücadelede en kritik silah olduğunu belirterek, “Yüksek aşılama oranları olmadan sağlık güvenliği olmaz” ifadelerini kullandı.
“Avrupa ve Orta Asya için yeni sağlık stratejimizi oluştururken, gerilemeye izin veremeyiz. Her ülke, aşılanmamış topluluklara ulaşmak için çabalarını artırmalı” diyen Kluge, tüm hükümetlere ve sağlık kuruluşlarına acil önlem alma çağrısı yaptı.
DSÖ, halk sağlığını koruyabilmek için aşılama oranlarının hızla artırılması gerektiğini ve toplumda bağışıklık seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.