OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, skolyozun özellikle 10-18 yaş arası kız çocuklarında daha yaygın görüldüğünü belirtti. Bu nedenle kız çocuklarına 10 ve 12 yaşlarında birkaç kez, erkek çocuklarına ise 13 ve 14 yaşlarında bir kez skolyoz taraması yapılmasını önerdi.
Skolyoz Nedir ve Neden Önemlidir?
Skolyoz, omurganın yana doğru eğilmesiyle ortaya çıkan ve zamanla üç boyutlu bir deformiteye dönüşebilen bir hastalıktır. Türkiye’de skolyoz vakalarının görülme oranı yüzde 0,5 ile yüzde 6 arasında değişmektedir.
Doç. Dr. Coşkun, skolyozun erken teşhis edilmesinin tedavi şansını artırdığını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:
- Ergenlik döneminde kız çocuklarında daha sık görülür.
- Aile geçmişinde skolyoz olan bireylerde hastalık görülme olasılığı yüzde 30 daha fazladır.
- Tablet ve telefon kullanımı duruş bozukluklarını artırsa da doğrudan skolyoza neden olup olmadığı bilimsel olarak kesinleşmemiştir.
- Bazı vakalarda skolyoz başka hastalıkların habercisi olabilir.
Skolyozun Erken Teşhisi Neden Önemli?
Skolyozun erken tanısı, hastalığın ilerlemesini önlemek açısından kritik bir öneme sahiptir. 10 derecenin altındaki eğrilikler postür bozukluğu olarak değerlendirilirken, ilerleyen skolyoz vakaları günlük yaşamda ciddi zorluklara neden olabilir.
Doç. Dr. Coşkun, bacak kısalığı gibi durumların skolyoz ile karıştırılabileceğini, bu nedenle uzman bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.
Bir Skolyoz Hastasının Deneyimi
Erken teşhis edilen skolyoz hastası Neslihan Coşkun, ailesinin bilinçli yaklaşımı sayesinde skolyoz taramasından geçtiğini belirterek şunları söyledi:
“Tedavi sürecimde 5 farklı korse kullandım ancak skolyoz ilerlediği için ameliyat olmam gerekti. Günlük hayatımda yürürken ve çanta taşırken zorluklar yaşadım. Ancak doktorumun desteğiyle bu engelleri aşabileceğime inanıyorum.”