Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşaması sonuçlanırken, işgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail‘deki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.
Ateşkesin Önemi ve İnsani Yardımlar
BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin, Filistinliler ve İsrailliler için büyük bir rahatlama sağladığını belirtti. Dujarric, ateşkesin “kırılgan ama hayati önemde” olduğunu vurguladı. Hayat kurtarıcı yardımların binlerce kamyonla Gazze‘ye gönderildiğini ve yardımların neredeyse Gazze Şeridi‘ndeki her noktaya ulaştığını ifade etti. Ayrıca, açıklamada, düşmanlıkların yeniden başlamasını engellemek için tüm tarafların çaba göstermesi gerektiği belirtildi.
Kalıcı Ateşkes İçin Çağrı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm taraflara ateşkesi sürdürme çağrısında bulunarak, “Kalıcı bir ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılması, tırmanmanın önlenmesi ve sivillerin zarar görmemesi açısından elzemdir” dedi. Guterres, tüm rehinelerin onurlu ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını talep etmeye devam etmektedir.
İnsani Yardım ve Güvenlik Endişeleri
Açıklamada, tarafların tutsaklara insani muamele yapmasının ve insani yardımların güvenli bir şekilde bölgede dağıtılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, yardımların devam etmesi ve bunun için yeterli finansmanın sağlanması gerektiği belirtildi. Guterres, şiddetin sona erdirilmesi için tüm taraflara çağrıda bulunarak, hiçbir çabadan kaçınmamalarını istedi.
Hamas ile İsrail Arasında Ateşkes ve Esir Takası Anlaşması
19 Ocak Pazar günü, Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmanın birinci aşamasında, İsrail hapishanelerindeki 1700’ün üzerinde Filistinli esir serbest bırakıldı. Buna karşın, Gazze‘de 33 İsrailli esir teslim alındı, bunlardan 25’i sağ, 8’i ölü olarak teslim edildi. Ayrıca, 5 Taylandlı esir de serbest kaldı. Ateşkesin birinci aşamasının 42. günü bugün sona eriyor.