Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine olan ilgisi her geçen yıl artmaya devam ediyor. Son verilere göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki ihracat, 2024 yılı ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,6 oranında yükseldi. Bu artış, Türkiye’nin Afrika ile ticari ilişkilerinin güçlendiğinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.
Türkiye’nin İhracatında Afrika’nın Payı Artıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, hububat ve bakliyat sektöründe 204 ülke ve serbest bölgeye toplamda 2,2 milyon ton ürün ihraç edildi. Bu ürünlerden elde edilen gelir 2 milyar 97 milyon 458 bin dolar oldu. Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracat ise 748 milyon 207 bin dolar ile en fazla gerçekleşen bölge oldu. Ancak, Afrika ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 13,6 artarak 507 milyon 973 bin dolara ulaştı. Bu artışla Afrika, 2024 yılının ilk iki ayında ihracatın en fazla arttığı bölge oldu.
Afrika’nın Türk Ürünlerine Talebi Artıyor
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Afrika’nın hububat ihracatındaki payının yüzde 25’e yaklaştığını belirterek, Afrika’nın artan ticari potansiyeline dikkat çekti. Afrika, Orta Doğu pazarından sonra sektörde Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat bölgesi konumunda bulunuyor. Tiryakioğlu, 2024 yıl sonunda hububat ihracatının 2,9 milyar dolara ulaşacağı öngörüsünde bulunarak, Afrika’nın Türk ürünlerine olan talebinin giderek arttığını vurguladı.
Afrika’da Öne Çıkan Ülkeler ve Ticaret Hedefleri
Afrika kıtasının nüfusu 1,5 milyara yaklaşırken, Türk ürünlerine olan talep de hızla büyüyor. Cezayir, Libya ve Mısır gibi gelişmekte olan Büyük Sahra ülkeleriyle büyük işbirlikleri gerçekleşiyor. Tiryakioğlu, Sahra Altıbölgesindeki nüfusun temel gıda ürünlerine erişimini sağlamak konusunda Türkiye’nin önemli bir sorumluluk üstlendiğini belirtti. Türkiye, bu bölgedeki ticaret hacmini artırmayı hedefliyor.
Cibuti’deki Yatırımlar Ticaretin Kolaylaşmasına Katkı Sağlıyor
Afrika’daki lojistik geçit noktasında yer alan Cibuti, Türkiye için önemli bir stratejik ticaret noktası haline geldi. Etiyopya gibi denize kıyısı olmayan ülkeler için kritik bir lojistik bağlantı sağlayan Cibuti’ye Türkiye, geçtiğimiz yıl 300 milyon dolara yakın ihracat yaptı. Ayrıca, Cibuti’ye 2024 yılının ilk iki ayında yapılan ihracat 47,2 milyon dolara ulaşarak Türkiye’nin Afrika’daki ticaret hacmini daha da artırdı. Cibuti’deki yatırımlar, tedarik zinciri lojistiğinikolaylaştırarak, Afrika ile Asya arasındaki ticaretin hızlanmasını sağlayacak.