Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Şubat 2025’te yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında altınyatırımcısına yüzde 7,92 oranında kazanç sağlarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile bu oran yüzde 7,76 olarak belirlendi. Bu performans, külçe altını, mevduat faizi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) gibi diğer finansal araçların önüne taşıdı.
Külçe Altın’ın Yükselişi ve Diğer Yatırım Araçlarının Performansı
Külçe altın, Şubat ayında gösterdiği güçlü performansla döviz ve BIST 100 endeksi gibi diğer yatırım araçlarını geride bıraktı. Özellikle BIST 100 endeksi yüzde 4,18 oranında kayıp yaşatarak yatırımcısına zarar verirken, Amerikan Dolarıve Euro da sınırlı kazançlar sağladı. Mevduat faizi ve DİBS ise Yİ-ÜFE bazında sırasıyla yüzde 1,16 ve yüzde 0,63oranında reel getiri sağladı.
Üç Aylık ve Altı Aylık Performans: DİBS ve Altın Öne Çıkıyor
Üç aylık dönemde DİBS yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağlarken, altı aylık dönemde külçe altın öne çıktı. Yİ-ÜFE verilerine göre, DİBS yüzde 6,50 oranında kazanç sağlarken, altı aylık dönemde külçe altın yüzde 15,79 oranında yüksek reel getiri sağladı. Bu veriler, kısa vadeli yatırımlarda DİBS’in ve uzun vadeli yatırımlarda ise altın’ın yatırımcısına en çok kazandıran araçlar olduğunu gösteriyor.
Yıllık Performans: Külçe Altın Zirvede
Yıllık değerlendirmeye göre de külçe altın, Yİ-ÜFE bazında yüzde 32,34, TÜFE bazında ise yüzde 19,17 oranında en yüksek reel kazanç sağlayan yatırım aracı oldu. Döviz ve BIST 100 endeksi ise yatırımcılarını büyük ölçüde zarara uğrattı. BIST 100, yüzde 22,73 oranında kayıpla en çok değer kaybeden yatırım aracı olarak dikkat çekti.